top of page

Oytun Erbaş'a Cevaplar

Oytun Erbaş'a Cevaplar

31.08.24 09:00

Elektronik Sigara Parkinson ve Alzheimer Yapıyor mu ? Elektronik Sigara Karbonmonoksit ve Hidrojen Sülfür İçerir Mi ? Elektronik Sigara Bağışıklık sistemini etkiler mi ?

Oytun Erbaş’a Cevaplar


Elektronik Sigara Parkinson ve Alzheimer Yapıyor mu ?
Elektronik sigaraların zararları hakkında hala pek çok soru var, ancak şu ana kadar bilinen bir gerçek var: Elektronik sigaralar, geleneksel sigaralardan %95 daha az zararlı. Peki, bu durum onları "zararsız" kılar mı? Elbette hayır. E-sigara buharında ağır metallere rastlandığını biliyoruz, ancak Atina Onassis Kalp Cerrahisi Uzmanı Doktor Konstantinos Farsalinos'un değerlendirmeleri, bu metallerin zararlı hale gelmesi için oldukça yüksek miktarda buhara maruz kalınması gerektiğini düşündürüyor. Öyle ki, büyükşehirlerde yaşamanın normal nefes almayla bile e-sigara kullanımından daha riskli olabileceği yorumu yapılabilir.
Yine de, ağır metallerin toksik seviyelerde nörolojik hasar veya hastalıklara neden olabildiği bilinse de, elektronik sigaraların doğrudan bu hastalıklara yol açtığını gösteren bir araştırma bulunmuyor. Farsalinos'un değerlendirmeleri, ağır metallerin potansiyel riskleri hakkında olsa da, mevcut bilimsel çalışmalar bu endişelerin abartılmış olabileceğine işaret ediyor. Elektronik sigaraların etkilerini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor, bu tarz araştırmaların sayısının arttırıldığı bir ortamda ise %5lik mevcut zararında azaltılması adına inovatif çalışmaların desteklenmesini temenni ediyoruz.

https://www.vapour.com/latest/vape-isnt-leaching-toxic-metals/ (Kaynak: Vapourt.com)

Elektronik Sigara Karbonmonoksit ve Hidrojen Sülfür İçerir Mi ?

Elektronik sigaraların karbonmonoksit veya hidrojen sülfür içerdiği yönündeki iddialara dair herhangi bir bilimsel kaynak veya mantıklı bir açıklama bulunmamaktadır. Çünkü, bir gerçek var ki: Elektronik sigaralar bu maddeleri içermez. Geleneksel sigaralardan farklı olarak, e-sigaralar yanma süreci yerine sıvı bir likitin ısıtılmasıyla buhar üretir. Bu nedenle, sigarada bulunan karbonmonoksit ve 3000'den fazla diğer zararlı kimyasal e-sigara buharında yer almaz.
E-sigara likitleri genellikle dört ana bileşenden oluşur: propilen glikol, bitkisel gliserin, nikotin (eğer kullanılıyorsa) ve aroma verici maddeler. Bu bileşenler ısıtıldığında, geleneksel sigaradaki zararlı yan ürünler ortaya çıkmaz. Dolayısıyla, elektronik sigaraların içerdiği buharın karbonmonoksit veya hidrojen sülfür gibi toksik gazları barındırdığı iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Gerçek şu ki, e-sigara buharında böyle bir risk bulunmuyor.

https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/using-e-cigarettes-to-stop-smoking/ (Kaynak:NHS.uk)

Elektronik Sigara Bağışıklık sistemini etkiler mi ?

Elektronik sigaraların bağışıklık sistemini etkileyip etkilemediği sorusunun cevabı, aslında "daha az zararlı alternatifler" anlayışında saklı. Evet, ilk soruda da belirttiğimiz gibi, e-sigaralar tamamen zararsız değildir. Ancak, mevcut sigara tiryakileri için hayat kalitesini artırabilecek ve halk sağlığına daha pozitif etkiler sağlayabilecek bir zarar azaltma yöntemi olarak öne çıkarlar.
Bu durumda, e-sigara kullanımı ve vücuda alınan aerosolün bağışıklık sistemi üzerinde bazı etkileri olması muhtemeldir. Ancak, bu durum e-sigaraların geleneksel sigaralar kadar zararlı olduğu anlamına gelmez. Unutmayın ki sağlığınız için en iyisi, bağımlılık yaratan ve zararlı maddelerden tamamen uzak durmaktır. Ancak, mevcut bir bağımlılığınız varsa, daha az zararlı alternatifler sizin için bir çözüm yolu olabilir.

https://www.birmingham.ac.uk/news/2023/vaping-renders-immune-cells-unable-to-move-to-meet-threats (Kaynak:Bırmingham.ac.uk)





bottom of page